Thursday, February 24, 2011

Alhamdulillah

I have great news.

I wrote about me being a busybody and the girl that went rebellious when her mom died of cancer? A sad story that now has a happy ending :)

Since that day, I did call her up a few times , not as many as I wanted or should but a few here and there. This morning she called me. I felt a twinge of guilt for since I moved to JB I did not call her except before I left informing her of my move.

She took a short course on travel and ticketing (or something like that) and has just been accepted to be training as ground crew for Air Asia. She was so happy and called me with the good news after informing her dad. Now I know for sure, she will be going on the right path.

Leaves me feeling warm and fuzzy. Alhamdulillah. May she be blessed and guided by Allah always.



Thursday, February 17, 2011

Kantoi ......



Its sooo embarassing.

For those that know me really well, it will be quite a norm scenario to see me moving to music, wherever I am, until people stare weird and I will check myself for a bit only to do it again he he.

Anyway ....... 

As you have heard me telling you over and over again .. its pretty quiet here in my block. I hardly bump into anyone whenever I go out. Most of the time I am all alone in the elevator.


This morning, as I take the elevator to go down (ankle still not too good and taking the stairs is on a break), I was listening to my iPod and of course I was swaying to the music. It was Duffy's remix of Mercy. Very catchy and very upbeat mix. I was all alone so I thot, what the hell? Yeah baby, groove to the music.

And without me realising there was a "tinggg" and the door opened on 8th floor exposing me and what must have looked like some silly goofy dancing to this mat salleh guy .. (nasib baik dia tak hensem heheh) .. He stared and I wish the floor could swallow me up!

He was like, may I ? 
I was like .. *cant u take the other elevator* err sure 
He was like, having fun eh?
I was like .. yeah I thought I'd be alone

And just like that we both burst out laughing like old friends. 

I was like .. oh my god I am sorry you had to witness that
He was like .. oh its ok .. I kinda like it ..

And we arrived at the ground floor.

He was like .. hahah I have to come and visit my friend more
I was like .. uuggh I am so not doing it ever again *thank god u dont live here*



And we went our separate ways. Bet he would be telling his friend about this crazy lady dancing in the elevator. But hey, I made someone laugh a hearty laugh today. 

I shall stick to dancing only in the four walls of my condo. Thank you.

Now you all too can laugh. Go ahead. 

LOL.

Sunday, February 13, 2011

EMPAT PULUH LAPAN .......

Hari ni, anak mami genap lah umuq empat puluh lapan teun. Banyak sungguh macam kata Ian teun lepaih, time kami dok makan ramai2 sembang2 pasai umuq umuq ni laa, rasanya time birthday si Yim heeh .. Memang betoi pun, paling dekat pun si shuk aje laa .. but still anak mami pegang tahta paling senior,ha ha. Alhamdulillah, semua dok ok, semua masih berfungsi lagu mana yang patut, setakat mana yang buleh !
Ni, nak lah kata terima kasih no. Sungguh terharu betoi .. dengan message sms lah, fb lah, card lah, telefon laa .. yang tak dan dan tu, pukui dua belaih malam dah tet tet masuk msg .. nasiblah nana takdaq .. nanti dia ingat dok ada affair ka, tengah2 malam dok terkubit2 baca sms dalam gelap ha ha, mata dah potey pasai dah bukak contact lense, kena lah buh telefon tu depan mata betoi2 ..

Teun ni sempoi aja. Arlina dengan Yana tak buleh nak balik mai sini. Nana pulak ada entah apa brain storming kat Melaka dari hari Jumaat sampai petang ni. Malam ni lah kot pi dinner kami bertiga. Kek pun tak payah, tak cukup korum nak makan hehe .. Lagu mana  pun esuk nak pi makan summer stack kat starbucks tu hehe. Jangan tak daq sudah.

Ni saja2 seronok-seronok, nak share 48 benda pasai anak mami, ada yang hampa tau, ada yang hampa baru nak tau :) toksah lah risau, paling2 pun takat umuq 50 ajelah kot buat macam ni ha ha .. jenuh lah orang nak baca kalau dah panjang .. kot2 depa kerling hujung mata ajaa ..

1.   kalau nak terus jadi kawan cheq, jgn lah panggey cheq dgn nama penuh yang cheq tak suka tu ..
2.   cheq ni ada kot dalam 5'6 ka 5'7 inci tinggi - time cheq sekolah memang paling tinggi, orang panggey 
      jirapah hampa tau .. la niee budak2 semua renjung2 tinggi !
3.   sejak lari dan eksesais ni, berat badan turun .. biarlah rahsia berapa kg haha tapi seluaq dari size 33/34 
      turun 29, jangan hampa tak tau .. tenguk perbezaannya di sini :) .. sorry, tapi ni gambar feverit cheq 2010.
      nak tau kalau cheq besa berat sampai 80kilo .. tak pregnant ok .. sihat walafiat ..

4.   cheq suka nyanyi tapi kat bilik ayaq aja laa ..
5.   kalau kata tak mau makan, tapi ada sambai belacan .. habih harapan diet
6.   suka dok minum ribena kadang2 , cheq ada kawan nama ribena .. betoi, tak buhung !!
7.   hero movie paling syok kat dia, aragorn hehehe .. tapi orang yang mein aragorn tu dlm wayang tu aja
      yang dia hot .. wayang lein tak pandang dua kali pun!
8.   nombor feverit cheq
9.   suka warna hitam & merah. tapi kadang2 ikut mood time keluaq, balik dgn kaler lain lepaih
      seminggu menyesai la pulak 
10.  suka baca buku, la ni khorang sikit tapi beli mesti tetap beli ..
11.  suka makan benda pedaih, suka asam masam, tak suka benda manih
12.  tak buleh kata NO to french fries .. tambah yang baru siap hangat2, gemuk2 .. tak tenguk orang dah ..
13.  yang ni my lucky nombo.
14.  dah besa pi bungee jump. keriau toksah habaq, jantung macam nak tekeluaq tapi .. perrggh hampa
       kena try ..
15. dah neik gunung tahan, gunung kinabalu, gunung ledang. ada lagi tak ingat nama ha ha .. 26 teun
       dulu ..
16.  pi deep sea canoeing, tiga hari tiga malam. satu hari kayuh 8 jam. balik legam toksah cerita lah.  aksyen, time tu float pun tak tau. harap ke life jacket.
       sampai la ni depa depa tu tak tau cheq tak buleh swim time tu !
17. takut tahap gaban kat kakerus. hampa tau tak apa kakerus? jangan gatai2 nak baling kat cheq, cheq
       putuih sahabat sampai mati! yang plastic pun jangan nak gatai bagi ..
18. kadang2 bila start gelak tak buleh nak stop .. memang kaki senyum dan kaki gelak kat sapa pun, yang
       kadang2 membawa padah jugak ..
19.  teringin nak belajaq kasut roda , roller blade tu haha
20.  teringin nak buat at least satu triathlon event, sprint pun jadi laaa ..nak berenang kat leut ni yang
        dok haru lagi
21.  dah buat water rafting, terpelanting keluaq tapi memang bestt
22.  nak try sky diving - kawan cheq kata kawan dia terkencing jugaklah .. so bila buat kena ingat pakai
        pampers, mana lah tau kann ..
23.  cukup suka time masak kat dapoq kalau budak2 ada, kami nanti dok nyanyi lah menari laa ..
        nasib gulai tak hanguih, mak dok sakan sama terhinggut-hinggut dengan anak-anak hihi
24.   orang kata masakan cheq paling sedap my gulai ikan laa .. *i think so too hahah*
25.  tak tau masak sambai .. kadang2 jadi sedap sangat, kadang2 buleh nak simbah dalam sink!
26.  jarang tenguk tv tapi kadang2 bila kena mood, buleh bejam2 depan tv sampai pungkok kematu
27.  kalau tenguk cerita sedih ayaq mata merambu-rambu .. tak buleh control ..
28.  baca buku sedih pun sama jugak ..
29.  tapi jangan tak tau, anak mami ni keraih hati .. cukup susah nak maafkan kalau hati dah tergoreh
30.  tak teringin langsung nak jadi bini yang ada ada title nombor  .. biaq jadi janda ... tak reti share haha,
       salute mereka yang boleh share .. cheq memang tak sanggup  laa .. 
31.  siapa yang kata kalau dah kawin tak buleh tenguk  orang lein tu .. ishhh .. tuhan bagi mata , tenguk ..
        jangan lah melencong dari tenguk .
32. ada pen pal dari umuq 11 sampai la hari ni
33. ada still in touch kawan dari sekolah darjah 1 :)
34. hati lembut, cukup senang sayang orang, tapi kalau benci bawak mati .. sori !
35. suka duduk tepi pantai berangan hehe
36. suka kena dakap
37. saat paling tak dpt di lupakan .. first time depa letak arlina ataih badan lepaih beranak ..
38. saat lagi tak dpt di lupakan .. of course my penghabih scklm dengan my hunks he he
39. saat yang di tunggu : timang cucu sendiri ngeh ngeh ngeh
40. kalau dlm kereta, lagu kat station hitz.fm aja laaa .. cukup suka jj & ean .. dulu si rudy . cheq kenai
       kenai depa personally tau !
41. tak suka orang yang senang sangat nak give up , macam dia lah sorang yang ada problem dalam
       dunia nie ..
42. cukup tak faham orang yang risau benda yang depa tak buleh nak buat apa2   
43. bawak kereta bila lagu best, siap buleh menari lagi haha .. sorry lah kereta sebelah2 tu ya .. mesti 
      depa ingat cheq ni tak betui 
44. tak pernah tak daq kawan , there's a first time for everything kan? hahaah 
45. suka sweet mentos sour mix and halls blueberry
46. suka yoghurt blueberry jugak 
47. suka cheese cake summer stack kat starbucks
48. insyaallah mintaq2 umuq panjang lah buat ni lagi teun depan hehe ..


Saturday, February 05, 2011

Thank you !!

I am still high on adrenalin.

I have a full agenda today. Send Yana back to Melaka .. a lunch do at a friends house and a dinner do with my friends *ehem*

So, at 730am this morning, I left home with Yana and I am home again 1030am hihi .. pushed my TW-Ferrari to its limit today, 3 hours yo !! house to lendu to house. I am fast but I am a careful driver, please believe that. And the road was totally clear today, and its not my fault that I didnt see the needle went up to err .. 180km/h .. (just that once ok ..) that's the max my car can go anyway ha ha. And I was listening to Britney Spears (GLEE's fault) and of course my favourite Hindi songs *ssshhhh, big secret*

It almost got me a speeding ticket, which I totally deserved if given one. I will not even try to convince the policeman that I was just a tad over the speed limit because I was going much much faster than my normal driving!

But as it turned out, I was really-really lucky.

After Nilai, just as I turned into the highway to Klang, cars were already slowing down. Shucks!!! Arrggh there goes minimum RM200 out the window. Dank. And of course when its my turn to slow down for the officers to check their list, I was directed to the left of the highway and stop. Yikes!

So, I stopped my car, got my driver's licence  and IC out. Could see from my side mirror an officer approaching me. Just as he was about to reach my car, he stopped. And looked at me in the mirror looking at him in the mirror. Hehe ..

And then he walked slowly to me. I gave him my salam and handed him my documents. He smiled and looked at my IC. And looked at me.

"Err, boleh tumpang tanya?"
"err, boleh .. *risau lah pulak*"
"Apsal IC  Jun.... Mohd Ishak?"
"Err .. memang nama akak tu. *alamak, apsal lak nie??*
"akak June Malik kan?"
"Aaah .. err .. iye jugak "
"FMV? PBIM kedai runcit?"
"*oh am I that lucky today?? .. err yeah itu akaklah jugak"
"tak kenal saya?"
"sorry lah, tak perasan"
and he gave a wonderful laugh ..
"haha takpe, takpe .. tapi saya lari PBIM, saya stop kat kete akak, letih and dah nak give kak tau .. akak bagi saya air, suruh saya jgn give up .. jalan aje pun habis akak kata .. bekal saya half bottle gatorade lagi"
"i finished cos of you kak, thank you"

I think I remember him. He came around when we had quite a number of people around too.Tired and dejected.

So, in the end, he gave me a friendly warning not to go wayyyyyyy over my limit (I was gunned at 165km/h) and no ticket this one time. Next time he would have no choice but to ticket me. Which is fair for me, even if he had ticketed me, I wouldnt have hold it against him. I was, in the wrong. Mwah ha ha.

Thanked him profusely and drove away, tad slower for awhile. LOL. For sure no more road blocks laa ..

I cant reveal his full name, just in case it will get him in trouble for not ticketing me. But , A.M.Z. thank you for the kindness today. I cant promise you I wont drive fast again but I can promise you I will drive safe. Anak Mami's girl scouts honour!!